Hasznos Hulladek

Hírek, aktualitások

Tartalomjegyzék

Sajtótájékoztató a Városházán az első szakasz befejezése kapcsán – 2015. 11. 26.

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. a „Fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékfeldolgozás és újrahasznosítás arányának növelése" című, projekt első szakasz befejezése alkalmából sajtótájékoztatót tartott a Városházán.
A sajtótájékoztatón Király Péter Budapest Főváros Önkormányzata főosztályvezetője és Dorogi Gabriella az FKF Nonprofit Zrt. szóvivője tartott tájékoztatót a projekt első szakaszának sikeres befejezéséről.Sajtótájékoztató a Városházán az első szakasz befejezése kapcsán – 2015. 11. 26.

 

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. a „Fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékfeldolgozás és újrahasznosítás arányának növelése" című, projekt első szakasz befejezése alkalmából sajtótájékoztatót tartott a Városházán.
A sajtótájékoztatón Király Péter Budapest Főváros Önkormányzata főosztályvezetője és Dorogi Gabriella az FKF Nonprofit Zrt. szóvivője tartott tájékoztatót a projekt első szakaszának sikeres befejezéséről.


Sajtótájékoztató a X. kerületi a „Nagy" Válogatómű előkészítő befejezése kapcsán – 2015. 11. 17.

Befejezéséhez közeledik az uniós támogatásból megvalósuló "Nagy" Válogatómű előkészítő építése a X. kerületben

 

Budapest Főváros Önkormányzata „A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás arányának növelése" címmel a környezetvédelem és a technológiai fejlődés kihívásaihoz is alkalmazkodó jelentős hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg 8,431 milliárd forint európai uniós támogatással, melynek részeként épül a X. kerületben „Nagy" Válogatómű előkészítő.

 

Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, valamint Csontos István a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság vezérigazgatója a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési projekt előre haladása kapcsán 2015. november 17-én a „Nagy" Válogatómű előkészítő befejezéséről tartott sajtótájékoztatót a Kőrősi Csoma Sándor Kulturális Központban.
A sajtótájékoztató után szemléletformáló roadshow kezdődött, ahol a lelkes kerületi óvodások és iskolások megismerkedhettek a válogatómű működésével és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával.


Roadshow volt a X. kerületben – 2015.11.17.

Köszönjük az aktivitást a kerületi óvodáknak és iskoláknak! Remek napot töltöttünk együtt Budapest Főváros Önkormányzatának és az FKF Nonprofit Zrt. közös Szemléletformáló Roadshow-ján a X. Kőrösi Csoma Művelődési Központban.


Sajtótájékoztató a XVIII. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központ befejezéséhez kapcsolódóan – 2015. 11. 11.

Befejezéséhez közeledik az uniós támogatásból megvalósuló Szemléletformáló és Újrahasználati Központ építése a XVIII. kerületben

Budapest Főváros Önkormányzata „A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás arányának növelése" címmel a környezetvédelem és a technológiai fejlődés kihívásaihoz is alkalmazkodó jelentős hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg 8,431 milliárd forint európai uniós támogatással, melynek részeként épül a XVIII. kerületben egy Szemléletformáló és Újrahasználati Központ.

 

Nagy László Albert az FKF Nonprofit Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese, valamint Dömötör István a XVIII. kerületi Önkormányzat képviseletében szólt néhány szót a kerületben megvalósuló beruházás előre haladása kapcsán 2015. november 11-én, a Kondor Béla Közösségi házban tartott sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató után szemléletformáló roadshow kezdődött, ahol a lelkes kerületi óvodások és iskolások megismerkedhettek a szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás fontosságával játékos formában.


Roadshow volt a XVIII. kerületben – 2015.11.11.

Budapest Főváros Önkormányzatának és az FKF Nonprofit Zrt. közös Szemléletformáló Roadshow-jára a XVIII. kerületi Kondor Béla Közösségi Házba sok lelkes óvódást és iskolást hoztak el a pedagógusok.

Köszönjük az aktivitást, remek napot töltöttünk együtt!


Szakmai Konferencia volt a hulladékgazdálkodásról – 2015. 11. 06.

Az FKF Nonprofit Zrt. meghirdette a modern hulladékgazdálkodás folyamatáról, fejlődési irányairól szóló szakmai konferenciáját a szakma képviselői számára. A konferencián résztvevők az előadásokat követően kerekasztal beszélgetésen vettek részt, ahol lehetőséget kaptak kérdéseik föltételére. A szakma képviselői délután szakmai bejáráson voltak a Hulladékhasznosító Mű területén.

 

Program:
Szakmai előadások:

 • Sámson László: A mágnesezhető fémkiválasztó működése a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben
 • Fancsalszki Róbert: Lomdaráló használata a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben
 • Palásti László: Sok jó funkció kis helyen is elfér... Szemléletformáló és Újrahasználati Központok
 • dr. Becker Pál: A projekt összefoglaló bemutatása
 • Molnár László: Nagy kapacitású, optikai elven működő szelektív hulladék válogatómű bemutatása

 

Helyszín:
Fővárosi Hulladékhasznosító Mű
(1151 Budapest, Mélyfúró u. 10-12.)


Sajtótájékoztató az új edukációs lehetőségekről – 2015. 10.27. Lurdy

Budapest Főváros Önkormányzata „A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás arányának növelése" címmel a környezetvédelem és a technológiai fejlődés kihívásaihoz is alkalmazkodó jelentős hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg 8,431 milliárd forint európai uniós támogatással, melynek részeként épül a két Szemléletformáló és Újrahasználati Központ.

 

Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaságot képviselve Nagy László Albert, műszaki vezérigazgató-helyettes, valamint Dorogi Gabriella a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer folyamatát bemutató modern oktatási lehetőségekről tájékoztatta a sajtót. Témája az FKF Nonprofit Zrt. oktatási programjához illeszkedő és azt segítő két új szemléletformáló központ adta lehetőségek. Többek közt a tanösvény, a szemléltető installációk, az újra hasznosított anyagokból készülő játszótér, a működtethető mini mechanikus válogatómű népszerű eszközei lehetnek az oktatásnak a szemléletformáló rendezvények tapasztalatai alapján.


 

Roadshow lesz a X. kerületben! – 2015.11.17.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Budapest Főváros Önkormányzatának és az FKF Nonprofit Zrt. közös Szemléletformáló Roadshow-jára a X. Kőrösi Csoma Művelődési Központba!

Roadshow 20151117

 

Jelenlétemmel hozzájárulok, hogy fotókat készítsenek rólam, melyeket PR és marketing célokra használhatnak fel.

Megközelítés:

 

 

A Roadshow-ra jelentkezés és bővebb információ kérése: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Roadshow lesz a XVIII. kerületben! – 2015.11.11.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Budapest Főváros Önkormányzatának és az FKF Nonprofit Zrt. közös Szemléletformáló Roadshow-jára a XVIII. Kondor Béla Közösségi Házba!

 

Roadshow 20151111

 

Jelenlétemmel hozzájárulok, hogy fotókat készítsenek rólam, melyeket PR és marketing célokra használhatnak fel.

Megközelítés:

 

A Roadshow-ra jelentkezés és bővebb információ kérése: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Edukációs programok a környezettudatos jövőért – Szakmai Konferencia 2015. 10. 27.

Az FKF Nonprofit Zrt. évekkel ezelőtt hozta létre és hirdette meg Környezetvédelmi Oktatóprogramját, amelynek alapján rendszeresen tart tanórákat, foglalkozásokat, előadásokat a budapesti óvodákban és iskolákban. Oktatási segédanyagokkal, szemléletformáló kiadványokkal, ifjúsági rendezvényekkel és egyetemi együttműködéssel igyekszik segíteni a környezettudatos gondolkodás kialakulását, elsősorban a fiatalabb korosztályok számára. 

A fővárosi hulladékgazdálkodás fejlesztési projektjének keretében 2015 végéig, a XV. és a XVIII. kerületben egy-egy Szemléletformáló és Újrahasználati Központ épül, amelyet Budapest Főváros Önkormányzata európai uniós pályázattal nyert el.

A szemléletformáló központok megnyitását követően az FKF Nonprofit Zrt. munkatársai nemcsak a gyerekek és a fiatalok, hanem a pedagógusok figyelmét is felhívják a szelektív hulladékgyűjtés környezetvédelmi jelentőségére.

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. szervezésében sor kerül egy specifikus szakmai rendezvényre, mely elsősorban a pedagógusoknak szólt és modern oktatási módszereket prezentál a környezettudatosság jegyében.

Program:
9:30 – 10:00 Regisztráció
9:30 – 10:00 Kávészünet
10:00 – 12:00 Szakmai előadás: A környezettudatosságra nevelés fontossága, az edukáció szerepe a hulladékgazdálkodásban
12:00 – 13:00 Büféebéd
13:00 – 15:00 Szakmai előadás: Környezettudatos nevelés gyakorlatban
15:00 – 15:30 Kávészünet
15:30 – 17:00 Kerekasztal beszélgetés

Előadók:
Baka Éva - ügyvezető igazgató, Italos Karton Egyesülés
Hankó Gergely - PR és marketing vezető, ÖKO-Pack Kft.
Kump Edina - környezetkutató, ÖKO-Pack Kft.
Orendi Éva - edukációs csoportvezető, FKF Nonprofit Zrt.

Helyszín:
Lurdy Konferencia és Rendezvényközpont
1097 Budapest, Könyves Kálmány krt. 12-14. I. emelet 4. terem


Sajtóbejárás a XVIII. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központ helyszínén – 2015. 10.09.

A végéhez közeledik az uniós támogatásból megvalósuló Szemléletformáló és Újrahasználati Központ építése a XVIII. kerületben

Budapest Főváros Önkormányzata „A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás arányának növelése" címmel a környezetvédelem és a technológiai fejlődés kihívásaihoz is alkalmazkodó jelentős hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg 8,431 milliárd forint európai uniós támogatással, melynek részeként épül a XVIII. kerületben az egyik Szemléletformáló és Újrahasználati Központ.


Varga László az FKF Nonprofit Zrt. köztisztasági igazgatója, valamint Dorogi Gabriella az FKF Nonprofit Zrt. szóvivője a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési projekt előre haladása kapcsán tartott sajtóbejárást 2015. október 09-én, a Szemléletformáló és Újrahasználati Központ XVIII. kerület Méta – Besence utca sarkán az építkezés területén.


Szemléletformáló Roadshow volt a XV. kerületben

2015. október 3.

Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. közös Szemléletformáló Road Show-t indított, melynek első állomása a XV. kerületi Fővárosi Hulladékhasznosító Mű területén volt. Az FKF Nonprofit Zrt. Nyílt Napjával egybe kötött családi rendezvényre sok látogató érkezett. A szemléletformáló sátorban a látogatók sok érdekességgel ismerkedhettek meg. Kipróbálhatták a mechanikus mini válogatóművet, megnézhették a pusztazámori hulladéklerakó makettjét, de volt fotóparaván, kézműves foglalkozások újra hasznosított hulladékok felhasználásával, , szelektív totó, játékos tesztek, kicsiknek Kukatündér szelektív hulladékos játék és a nagy kedvenc a szelektív célba dobós. Ajándékokkal térhettek haza a lelkes és ügyes látogatók.


 Mérföldkőhöz érkezett az uniós támogatásból megvalósuló Szemléletformáló és Újrahasználati Központ építése a XV. kerületben


Budapest Főváros Önkormányzata „A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás arányának növelése" címmel a környezetvédelem és a technológiai fejlődés kihívásaihoz is alkalmazkodó jelentős hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg 8,431 milliárd forint európai uniós támogatással, melynek részeként épül a XV. kerületben az egyik Szemléletformáló és Újrahasználati Központ.

Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, valamint Csontos István a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság vezérigazgatója a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési projekt előre haladása kapcsán tartott sajtótájékoztatót 2015. október 03-án, a Szemléletformáló és Újrahasználati Központ közelében a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű előadótermében.


Sajtóbejárás volt a X. kerületi a „Nagy" Válogatómű előkészítő helyszínén – 2015. 09. 29.

Budapest Főváros Önkormányzata „A fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer környezetbarát technológiáinak bővítése, a hulladékgazdálkodás és újrahasznosítás arányának növelése" címmel a környezetvédelem és a technológiai fejlődés kihívásaihoz is alkalmazkodó jelentős hulladékgazdálkodási fejlesztést valósít meg 8,431 milliárd forint európai uniós támogatással, melynek részeként épül a X. kerületben „Nagy" Válogatómű előkészítő.

Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, valamint Csontos István a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság vezérigazgatója a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési projekt előre haladása kapcsán tartott sajtóbejárást 2015. szeptember 29-én, a „Nagy" Válogatómű előkészítő területén. 

 


Roadshow a XV. kerületben"/>

Roadshow a XV. kerületben

Szeretettel Várunk minden érdeklődőt Budapest Főváros Önkormányzatának és az FKF Nonprofit Zrt. közös Szemléletformáló Road Show-jára!

RoadShow 20151003Megközelíthetőség >>

Jelenlétemmel hozzájárulok, hogy fotókat készítsenek rólam, melyeket PR és marketing célokra használhatnak fel.


Lakossági fórum a XV. kerületben

- 2015. május 19. - 

A XV. kerületben 2015. május 18-án megtartott lakossági fórum témája az a „Szemléletformáló és Újrahasználati Központ" volt, amelynek építését a Károlyi Sándor utca 160. szám alatti ingatlanra tervezték. A tájékoztatón részt vettek a kerület alpolgármesterei, Németh Angéla és dr. Pintér Gábor is.

A részben uniós beruházásból épülő projektről általánosságban Király Péter, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Beruházási és Projektmenedzsment főosztályának helyettes vezetője beszélt, majd Dr. Horváth Béla, a majdani üzemeltetésért felelős FKF Nonprofit ZRt vezérigazgatója emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a környezet védelme közös ügyünk és közös feladatunk.

A hármas funkcióval tervezett beruházás látványtervekkel kiegészített részleteit Molnár László, az FKF NZRt projekttervezési és irányítási osztályának vezetője ismertette.

A szemléletformáló helyszín a fiatalok környezettudatos neveléséhez jelent majd segítséget, amelyben:

 • öko-játszótér és játékos oktató installációk kapnak helyet, valamint szakmai konferenciáknak és oktató jellegű gyermekfoglalkozásoknak is otthonul szolgál.
 • Az újrahasználati központba a lakosság azokat a régi tárgyakat, használati eszközöket tudja behozni, amelyek számukra már nem kellenek, ugyanakkor mások azt még használni tudják.
 • Mindezeken felül a központ hulladékudvarként is működik majd. Ez lesz a 18. a fővárosban. A szemléletformálás és az újrahasználat azonban teljesen új elemként jelenik meg a fővárosi hulladékgazdálkodásban.
 • Kérdésekre válaszolva a szakemberek elmondták, hogy az új beruházás semmilyen környezeti terhelést nem jelent a közelben élő lakosság számára. Sem szagot, sem port nem érzékelnek majd. Maga az építkezés pedig közlekedési szempontból sem jelent plusz nehézséget.

A beruházás befejezésének várható ideje: 2015. novembere.

 


Lakossági fórum a X. kerületben

- 2015. május 6. - 

A X. kerületben 2015. május 5-én megtartott lakossági fórum témája a már 2015 januárja óta, a X. kerület, Újhegyi úton működő „BUFA" válogatóüzem és az a „Nagy" válogató volt, amelynek építését a napokban kezdik meg a X. kerületi Ezüstfa utca és Eszterlánc utca által határolt területen. A tájékoztatón részt vett a Budapesti Városigazgatóság Holding ZRt képviseletében Dr. Kökényesi József, Közszolgáltatási igazgató is.

A részben uniós beruházásból épülő projektet általánosságban Sidó Szabolcs, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Beruházási és Projektmenedzsment főosztályának vezetője ismertette, majd Dr. Horváth Béla, a majdani üzemeltetésért felelős FKF Nonprofit ZRt vezérigazgatója beszélt arról, hogy az épített környezet tehermentesítésének mérföldköve lehet a két válogatóüzem. Hiszen a cél az, hogy egyre kevesebb hulladék kerüljön a lerakókra.

A két beruházás látványtervekkel és filmmel kiegészített részleteit Molnár László, az FKF NZrt Projekttervezési és irányítási osztályának vezetője ismertette. Mindkét üzemben a lakossági szelektív hulladékot válogatják tovább annak érdekében, hogy minél „tisztább" műanyag-, fém- és papír hulladék kerüljön vissza - újrahasznosítás után - a körforgásba.

A „BUFA" válogatómű jelen pillanatban két műszakban üzemel, a Budapesti Büntetés-végrehajtási Intézet területén, műszakonként 14-16 elítéltet foglalkoztatva. Évi kapacitása 15 ezer tonna.

A „Nagy" válogatómű túl azon, hogy évi 40 ezer tonna hulladék válogatását teszi lehetővé, további munkahelyeket is jelent majd.

Kérdésekre válaszolva a szakemberek elmondták, hogy az épülő új beruházás semmilyen környezeti terhelést nem jelent a közelben élő lakosság számára. Sem szagot, sem port nem érzékelnek majd. Maga az építkezés pedig közlekedési szempontból sem jelent plusz nehézséget.

A már üzemelő „BUFA" válogatómű kapcsán pedig ígéretet tettek arra, hogy az üzembe helyezés után észlelt kisebb problémákat (Pl.: az erősebb szélben a kerítésen átrepülő néhány műanyag zacskó.) orvosolni fogják.

A beruházás befejezésének várható ideje: 2015. novembere.


Lakossági fórum a XVIII. kerületben

- 2015. május 5. -

A 2015. május 4-i lakossági fórum témája az a „Szemléletformáló és Újrahasználati Központ" volt, amelynek építését a napokban kezdik meg a Méta utca és a Besence utca sarkán. A tájékoztatón részt vett a Budapesti Városigazgatóság Holding ZRt képviseletében Dr. Kökényesi József, Közszolgáltatási igazgató és a kerület alpolgármestere, Dr. Lévai István is.

A részben uniós beruházásból épülő projektről általánosságban Sidó Szabolcs, Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatal Beruházási és Projektmenedzsment főosztályának vezetője beszélt, majd Dr. Horváth Béla, a majdani üzemeltetésért felelős FKF Nonprofit Zrt vezérigazgatója emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a környezet védelme közös ügyünk és közös feladatunk.

A hármas funkcióval tervezett beruházás látványtervekkel kiegészített részleteit Molnár László, az FKF NZrt Projekttervezési és irányítási osztályának vezetője ismertette.

A szemléletformáló helyszín a fiatalok környezettudatos neveléséhez jelent majd segítséget, amelyben:

 • öko-játszótér és játékos oktató installációk kapnak helyet,
 • valamint szakmai konferenciák és oktató jellegű gyermekfoglalkozások kerülnek megszervezésre.

Az újrahasználati központba a lakosság azokat a régi tárgyakat, használati eszközöket tudja behozni, amelyek számukra már nem kellenek, ugyanakkor mások azt még használni tudják.

Mindezeken felül a központ hulladékudvarként is működik majd. Ez lesz a 17. a fővárosban. A szemléletformálás és az újrahasznosítás azonban teljesen új elemként jelenik meg a fővárosi hulladékgazdálkodásban.

Kérdésekre válaszolva a szakemberek elmondták, hogy az új beruházás semmilyen környezeti terhelést nem jelent a közelben élő lakosság számára. Sem szagot, sem port nem érzékelnek majd. Maga az építkezés pedig közlekedési szempontból sem jelent plusz nehézséget.

A beruházás befejezésének várható ideje: 2015. novembere.


Lakossági fórumok a X.; XV. és XVIII. kerületben

- 2015. április 28. - 


Sikeres próbaüzemelés után éles üzemre állt a Fémleválasztó berendezés

- 2015. április 25. -

A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben kapott helyet a projekt keretében beszerzett fémleválasztó technológia, melynek kapacitása óránként minimum 50 tonna. Célja a jelenleg működő salakfeldolgozó és fémkiválasztó folyamat modernizálása, egy új rendszer kiépítésével. A modern fémleválasztó berendezés a salak lerakása előtt a mágnesezhető anyagok leválasztására szolgál.

Az eljárás eredményeként a nagyobb szemcseméretű salakból a ledarálást követően könnyebben leválasztható fém anyagában hasznosításra kerül. A sikeres próbaüzem után a Fémleválasztó berendezés üzemszerű működése megkezdődött.

 


Projekt nyitó sajtótájékoztató – 2015. 02. 27.

- 2015. február 28. - 

Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes, valamint dr. Horváth Béla a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság vezérigazgatója a fővárosi hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési projektjéről tartott sajtótájékoztatót 2015. február 27-én, a Fővárosi Hulladékhasznosító Műben. A sajtótájékoztatót követő sajtóbejáráson bemutatásra került az új lomdaráló berendezés.

 


Üzemel a "BUFA" Válogatómű

- 2015. január 5. -

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság környezet védelme mellet mindig kiemelt figyelmet fordít a szociális foglalkoztatás területére is, és részt vállal a fogvatartottak foglalkoztatására irányuló országos programban.

Ennek érdekében a Társaság a Budapesti Faipari Termelő és Kereskedelmi Kft. (BUFA) X. kerületi telephelyén válogatóművet létesített, amely a Budapest Főváros Önkormányzata és az FKF Nonprofit Zrt. közös együttműködésével a teljes KEOP projekt részeként, de a Társaság saját finanszírozásából került megvalósításra.


A sikeres kivitelezési munkák, illetve a válogatómű technológiájának eredményes telepítését követően 2014. december 29-én a válogató mű két hónapos próbaüzeme sikeresen lezárult. Mindezek eredményeként megvalósult a fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer bevezetése során szelektíven gyűjtött hulladék további válogatása. Az előszelektálás nagyban hozzájárul a szelektíven begyűjtött hulladékok ipari újrahasznosíthatóságának növelésében. Így nem csak a lerakásra kerülő hulladékok aránya csökken, hanem az elsődleges ipari nyersanyag felhasználás is.

A válogatóműben a Büntetés Végrehajtás szomszédos objektumában büntetésüket töltő fogvatartottak foglalkoztatására kerül sor, akik a szelektív gyűjtésből származó műanyag, fém és papírhulladék kézi válogatását végzik napi két műszakban, műszakonként 14 fővel.


A beruházás így mind a társadalmi-, mind a környezetvédelmi szempontokat tekintve pozitív és előre mutató kezdeményezés.

 


Megkezdődnek a Fémleválasztó berendezés beszerzésével és üzembehelyezésével kapcsolatos munkák

- 2014. november 15. -

A Fővárosi Hulladékhasznosító Műben kap helyet a projekt keretében beszerzett fémleválasztó technológia, melynek kapacitása óránként minimum 50 tonna. Célja a jelenleg működő salakfeldolgozó és fémkiválasztó folyamat modernizálása, egy új rendszer kiépítésével. A modern fémleválasztó berendezés a salak lerakása előtt a mágnesezhető anyagok leválasztására szolgál.

Az eljárás eredményeként a nagyobb szemcseméretű salakból a ledarálást követően könnyebben leválasztható fém anyagában hasznosításra kerül.

 


Beszerzésre került a lomdaráló

- 2014. szeptember 15. - 

A projekt megvalósítása egy új lomdaráló berendezés beszerzésével kezdődött meg a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű (FHHM) területén, Rákospalotán. A mobil aprító (lomdaráló) a nagydarabos lomtalanítási hulladékok helyi aprítására szolgál, kb. 15 000 tonna/év kapacitással, amely jelentősen növeli a begyűjtött lom energetikai hasznosításának hatékonyságát.

 

 

 

 

 

Hasznos Hulladek

infoblokk KoheziosAlap